Het adres voor groothandel vleeswaren | Wilt u meer informatie? Bel: 0524 291641 home over ons klantenservice contact inloggen

Chauffeurs willen alleen ballen uit Geesbrug

Dagblad van het Noorden: 04 juni 2018 pag. 22

Ondernemingen blijven soms onder de radar van het grote publiek. Deze rubriek toont bedrijven waar noorderlingen mooie, opmerkelijke of onverwachte dingen maken.

Foto-krantenartikel-drentse-vleeswaren-geesbrug

De beste gehaktballen komen uit Geesbrug

Wereldberoemd bij vrachtwagenchauffeurs, cafébezoekers, kantinezitters, slagerijklanten en horecatijgers: Drentse gehaktballen. De snacks (soms hele maaltijden) van Drentse Vleeswaren in Geesbrug zijn namelijk op heel veel plekken te krijgen. Net als de droge worst, schnitzels, speklappen, Zoeltjes, rookworst en al die andere vleeswaren.

,,Weet je wat het leukst is?’’, vraagt Ruud Mersman, oprichter en eigenaar van het bedrijf. ,,Soms moet een tankstation van het moederbedrijf in zee met een andere leverancier. En dat er dan zo veel vragen komen van hun klanten, dat ze toch weer onze bal in het assortiment willen. Gebeurt met enige regelmaat.’’

Dat dus. Dat is de reden van bestaan van het bedrijf, de aanleiding voor de oprichting destijds ook. ,,Wij willen alleen gehaktballen die echt lekker smaken. Daar zullen we dus nooit concessies in doen. Ik wil er geen afvalvlees in, geen uienpoeder, geen goedkoop paneermeel. Wij werken alleen met goed vlees, rundvlees uit Drenthe bijvoorbeeld, met verse ui en beschuit. Dan lijkt de bal het meest op de lekkerste bal: die van je oma.’’

Toegegeven: de ballen zien er anders uit dan wat in sommige sportkantines uit de hotpot komt. Ze zijn verre van perfect rond, hebben een grovere structuur én de strepen van de gril zijn zichtbaar. ,,De meeste fabrieksballen worden gegaard in heet water. Dan gaat alle smaak verloren. Wij draaien ze niet alleen allemaal met de hand, maar grillen ze daarna ook.

Dat is wat het grote verschil maakt.’’ Dat verschil is zoals gezegd de reden waarom Mersman bijna twintig jaar geleden zijn eigen ballen ging maken. ,,In eerste instantie verkocht ik ze alleen, gemaakt door een slager. Die stapte op zeker moment over naar een fabriekslijn met gewelde ballen. En dat wilden mijn klanten dus niet. Ze haakten in sneltreinvaart af. Dus besloot ik zelf te gaan grillen.’’

Drentse Vleeswaren en Ruud Mersman

De klantenkring was er voor een groot deel al. Ruud Mersman begon zijn loopbaan in de vleeswaren namelijk al een kwart eeuw geleden. ,,Ik woonde toen in Apeldoorn en ontdekte hoe lekker de mensen daar mijn droge worsten vonden die ik af en toe uit Drenthe meenam. Handel, dacht ik. In het begin ging ik als een scharensliep met een mandje langs de deuren om ze te verkopen. Niet veel later werden dat benzinestations.’’

En weer later kwamen de gehaktballen erbij. Intussen produceert Drentse Vleeswaren er ongeveer 25.000 per maand, in verschillende smaken en omvangen. ,,We hebben een gehaktbal van 300 gram die het vooral erg goed doet bij chauffeurs. Maar ze zijn er ook van 35 gram, in een pakketje met satésaus. Die zie je op de menukaarten van restaurants staan. Soms aangeprezen als ‘gehaktbal uit eigen keuken’. Dat vind ik nou mooi.’’

Het aanbod breidde de laatste jaren flink uit. Van kippenproducten tot cowboyvlees en speklappen. Ze liggen niet meer alleen in cafetaria’s en tankstations, maar ook in supermarkten en horecagroothandel. ,,We produceren nu een paar dagen per maand. De rest van de tijd besteden we met een klein team aan verkoop en transport. Maar we zouden best nog meer vleeswaren kunnen maken.’’

Ook voor droge worst en rookworst naar Ruud Mersman

Sinds vijf jaar is Mersman ook weer terug bij waar het allemaal mee begon: Drentse droge worst. Hij maakt ze zelf, zo’n 5000 per maand. En sinds afgelopen winter heeft hij een nieuw product aan het assortiment toegevoegd: rookworst. ,,Maken we in een echte rookkast. Dat is ook anders dan wat de meeste producenten doen. Die leggen de worst te weken in een bad met rooksmaak. Ik wil gewoon de echte, ambachtelijke methode. Dat brengt succes.’’